Η ΜέλισσαΜελισσοκομία, η μέλισσα και τα προϊόντα της
ΜέλιΒασιλικός ΠολτόςΓύρηΠρόποληΚερίΔηλητήριοΕπικονίαση
Μελισσοσμήνη Ουρενάϊ

Ο κλάδος της Μελισσοκομίας στην Ελλάδα

Η Ελλάδα είναι γνωστή εδώ και αιώνες για τη μελισσοκομική της παράδοση. Θεωρείται η πρόδρομος της συστηματικής Μελισσοκομίας.

Φυσικά στις μέρες μας η άσκηση της Μελισσοκομίας διαφέρει κατά πολύ από των προγόνων μας. Δεν παύει, όμως, να είναι η δυναμική συνέχισή της αφού για τους περισσότερους μελισσοκόμους αποτελεί τρόπο ζωής.

Βασικές αρχές της μελισσοκομίας είναι η αγάπη και ο σεβασμός προς τη φύση και τη μέλισσα. Παλαιότερα η ελληνική ύπαιθρος ήταν παρθένα, άφθονη σε αρωματικά φυτά, ιδανική πηγή γύρης και νέκταρος. Οι περισσότερες αγροτικές οικογένειες είχαν τα μελίσσια τους.

Το μέλι ήταν η πρώτη γλυκαντική ουσία στον κόσμο. Η ζάχαρη δεν αναφέρεται μέχρι την εποχή των Σταυροφόρων. Μέλι χρησιμοποιούσαν στα γλυκίσματα και τα ροφήματα. Το κερί, επίσης, είχε μεγάλη αξία. Απ' τις λιωμένες κηρήθρες έφτιαχναν κεριά για να φωτίζουν τα σπίτια τους. Το μέλι και το κερί τα χρησιμοποιούσαν, επίσης, για θεραπευτικούς σκοπούς, αφού ήταν γνωστές από πολύ παλιά οι ιδιότητές τους.

Η πρώτη γνωριμία του ανθρώπου με τη μέλισσα έγινε στο φυσικό της περιβάλλον - στους χώρους που η ίδια από τη φύση της είχε εγκαταστήσει το νοικοκυριό της: στο βουνό, στο δάσος, σ' ένα κούφιο κορμό δέντρου ή κάποια ευρύχωρη σχισμή βράχου. |Ο άνθρωπος την πήρε από εκεί και τη μετάγγισε σε δικούς του χώρους. Έτσι έγινε το πρώτο ξεκίνημα της μελισσοκομίας.

Η ύπαρξη της μέλισσας είναι γνωστή από πολύ παλιά. Όπως εκτιμάται από σχετικές έρευνες, εμφανίστηκε στον πλανήτη μας πριν από 80 εκατομμύρια χρόνια. Από ελάχιστα παλαιοντολογικά ευρήματα υποθέτουμε ότι οι πρώτες μέλισσες εξελίχθηκαν από έντομα που είχαν κάποιες ομοιότητες με τις σφήκες.

Είναι γνωστά περίπου 20.000 είδη μελισσών, από τα οποία τα 2.000 ζουν στην Ευρώπη. Στα είδη της Ευρώπης περιλαμβάνεται και η κοινή μέλισσα ARIS MELIFICA ή MELIFERA. Το είδος αυτό μετά από μακροχρόνια εκτροφή, φυσικές διασταυρώσεις και την επίδραση διαφορετικών οικολογικών συνθηκών έχει δημιουργήσει πολυάριθμες φυλές με διαφορετικά χαρακτηριστικά και ιδιότητες η κάθε μία. Η ελληνική μέλισσα ανήκει στην Κεκροπία φυλή (APIS MELIFICA CECROPIA).Η κατάσταση της μελισσοκομίας στην Ελλάδα

Κλιματολογικές συνθήκες: Το ήπιο κλίμα, η ποικίλη και σε μεγάλη έκταση μελισσοκομική χλωρίδα και οι συνεχόμενες, πλούσιες νεκταροεκκρίσεις, εξασφαλίζουν ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη της μελισσοκομίας στη χώρα μας.

Μελισσοκόμοι: Με τη μελισσοκομία στην Ελλάδα ασχολούνται:

  1. Αγρότες, για τη συμπλήρωση του εισοδήματός τους.

  2. Μη αγρότες, εργαζόμενοι σε άλλα επαγγέλματα, ή συνταξιούχοι που έχουν τη μελισσοκομία σαν δευτερεύουσα ενασχόληση (ερασιτέχνες) και για τη συμπλήρωση του εισοδήματός τους.

  3. Επαγγελματίες μελισσοκόμοι ή μη που έχουν τη μελισσοκομία ως κύριο ήυ βασικό βιοποριστικό επάγγελμα.

Μελισσοσμήνη: Διατηρούνται σε κυψέλες είτε Ευρωπαϊκού τύπου, είτε παραδοσιακού εγχώριου τύπου.

Μετακινήσεις μελισσοσμηνών: Οι μελισσοκόμοι για την εντατικότερη εκμετάλλευση των μελισσοσμηνών και την αξιοποίηση της εποχιακής χλωρίδας, μετακινούν τα μελισσοσμήνη τους κατά εποχές σε βοσκές πλούσιες σε μελισσοκομική χλωρίδα. Οι μετακινήσεις αυτές κατά μέσο όρο το χρόνο ανέρχονται σε τρείς.* Η μελισσοκομία μπορεί να αποβεί παραγωγική δραστηριότητα σημαντικής οικονομικής σημασίας.Αποδόσεις μελισσοσμηνών: Η μέση απόδοση των μελισσοσμηνών σε μέλι ανέρχεται στα 10,4 κιλά και θεωρείται πολύ μικρή. Αυτό οφείλεται στη μη εντατική εκμετάλλευση και τη μη πλήρη αξιοποίηση της μελισσοκομικής χλωρίδας με τη μετακίνηση των μελισσοσμηνών στον ερασιτεχνικό τρόπο εκμετάλλευσης, στη μη πρόληψη ασθενειών, στη μη σωστή διατροφή των μελισσοσμηνών κ.λπ.

Γεωγραφικά, τις καλύτερες μέσες αποδόσεις έχουν τα μελισσοσμήνη της Αττικής με 15,3 κιλά κατά κυψέλη και ακολουθούν η Ήπειρος με 12,8 κιλά, τα νησιά τους Αιγαίου με 12,4 κιλά, η Θράκη με 11,9 κιλά, η Μακεδονία και Στερεά με 10,4 κιλά κ.λπ.


Επιμέλεια κειμένων: Αγγελική Βαφία

 

Κατάλογος
 

www.melissokomia.com | e-περιοδικό για την Μελισσοκομία, την Μέλισσα και τα προϊόντα της.

Παραγωγοί έμποροι συνεταιρισμοί
Εξοπλισμοί, εργαλεία, μηχανήματα
Μελίσσια, Κυψέλες, Κηρήθρες
Τροφές, Βιταμίνες, Φάρμακα
Συσκευασία μεταφορά αποθήκευση
Αναλύσεις έλεγχοι, πιστοποιήσεις
Γεωπόνοι εντομολόγοι, Κτηνίατροι
Μελέτες, Επιδοτήσεις αναπτυξιακά
Πατέντες ευρεσιτεχνίες καινοτομία
Σεμινάρια - Ημερίδες - Εκθέσεις
Εκδόσεις, Βιβλία, Περιοδικά


Σύνθετη Αναζήτηση


Σύνθετη Αναζήτηση

   
Ελληνικό Μέλι Θεματική Κάλυψη: Ο κλάδος της Μελισσοκομίας στην Ελλάδα, Φυσιολογία της Μέλισσας, Συγκρότηση εγκατάστασης μελισσοκομείου, Η επιθεώρηση της κυψέλης, Η παραγωγή βασιλισσών, Μέθοδος με δύο βασίλισσες, Σμηνουργία, Ο τρυγητός του μελιού, Το μπλοκάρισμα του γόνου, Τα προϊόντα της μέλισσας(Μέλι, Βασιλικός Πολτός, Γύρη, Πρόπολη, Κερί, Δηλητήριο), Ασθένειες του γόνου και των μελισσών, Εχθροί των μελισσών - Κηρόσκωρος - Σφήκες, Ποιότητα του μελιού, Τυποποίηση, Εμπορία - Συσκευασία, Διάθεση του μελιού, Διερεύνηση αγοράς, Βιβλιογραφία.
                                                                      
Θράκη Μακεδονία Ήπειρος Θεσσαλία Στερεά Ελλάδα Αττική Πελοπόννησος Κρήτη Ν. Ιονίου Ν. Β/Α Αιγαίου Εύβοια Κυκλάδες Δωδεκάνησα Κύπρος Εικόνες Βίντεο Διεθνή Ιστολόγια Forums Χρήσιμα Επικοινωνία Αποποίηση Ευθύνης - Όροι Χρήσης Διαφήμιση